Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Adatkezelési tájékoztatónkat ITT tudod elolvasni.

 
Termékek Menü

Narancslikőr és narancslekvár

Narancslikőr és narancslekvár ... Gyepes Gabojsza konyhájából


Arancello, az én házi narancslikőröm

Hozzávalók:
5-6 db kezeletlen héjú narancs
fél  liter tiszta szesz (vagy vodka)*
1 rúd fahéj
2 szem csillagánizs
4-5 db szegfűszeg
3 szem zöld kardamom
fél liter víz
350 g cukor

Alaposan megmosom a kezeletlen héjú narancsokat, zöldséghámozóval vékonyan levágom róluk a narancs színű héjat (minél kevesebb fehér résszel, mert az keserű lehet), majd késsel lehámozom róluk a fehér részt és egy tál fölött (hogy a kicsurgó levet is felfogjam), kifilézem, a filéket is a tálba teszem. A filézés után maradó részt jól kicsavarom (sok lé van még benne, naná, hogy a tálba kerül az is J), majd jól záródó (befőttes) üvegbe öntöm az egészet a zöldséghámozóval leoperált héjjal és a fűszerekkel együtt. Ráöntöm a tiszta szeszt (ennek hiányában a vodkát) és legalább egy hétig érlelem, mielőtt ráönteném a cukorszirupot (a fotón ez az állapot látszik, úgy 5-6 napja érlelődnek a gyümölcsök és fűszerek a tiszta szeszben).

A cukorsziruphoz forrásban lévő fél liter vízbe teszem a 350 g cukrot, kevergetem ameddig a cukor felolvad, majd néha megkeverve, takaréklángon hagyom, hogy sziruposra besűrűsödjön. Ha kész, kihűtöm, majd ráöntöm az egy hete-10 napja érlelődő szeszes (vodkás) - fűszeres narancsra és naponta egyszer megrázogatva, érlelem még legalább 14 napig. Két hét után tiszta üvegekbe szűröm és már kész is a házi arancello.

*Ha van tiszta szesz, érdemesebb azt önteni rá, a végeredményt tekintve nagyobb mennyiségre számíthatunk, mintha csak vodkával készítenénk, mivel jobban lehet hígítani. Itthon nem egyszerű tiszta szeszhez jutni, de pld. Romániában bármely nagyobb élelmiszer áruházban lehet kapni 96%-os tiszta szeszt. Szoktunk is hozni egy-egy literrel, ha arra járunk.

Narancslekvár

Hozzávalók:
kezeletlen héjú, magmentes, édes narancs
ha nem elég édes a narancs, minimális mennyiségű befőzőcukor
fűszerek (vanília esszencia, őrölt fahéj, szegfűszeg és kardamom)
jó minőségű vodka
sterilizált befőttes üvegek, fedővel
3-4 óra szabadidő, amit a lekvár kavargatásával töltünk

A narancsokat alaposan megmostam és a zöldséghámozóval vékonyan hámoztam a héjából, igyekezve, hogy fehér rész ne kerüljön bele, mert az keserű lehet. A narancshéjat julienne-re (vékony metéltre) vágtam, a narancsokat meghámoztam és feldaraboltam. Egy láda narancsból, hámozás után 6 kiló narancshús lett, ehhez tettem 1 kiló befőzőcukrot és feltettem főni. Amikor elkezdett forrni, takarékra vettem alatta a tüzet és néha megkevergetve főztem, míg megpuhult a narancs, akkor botmixerrel pürésítettem és fűszereztem többféleképpen, mindegyiket külön edénybe téve továbbfőztem, míg elérte a kellő sűrűséget és megfelelően dermedt, akkor sterilizált üvegekbe szedtem. Tetőt rátekertem, pár percre fejtetőre állítottam, majd száraz dunsztban (egy kosárban, plédek között) tartottam másnapig, aztán mentek a kamrapolcra.

Készült natúr változat (csak narancs, narancshéj és cukor), vaníliás-vodkás (házi vanília esszencia + a főzés végeztével löttyintésnyi vodka), karácsonyi feelinget árasztó fahéjas-szegfűszeges és egy kardamomos változat.
Pár üveggel már el is fogyott, került leveles tésztából készült kiflibe és túrós rétes töltelékébe is (a reszelt citromhéj helyett). 25 darab 2 dl-es üveggel töltöttem meg, de gyanítom, hogy nem tart ki a következő narancs szüretig. Annyi baj legyen…

Forrás: Gabojsza blog
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Recept Blogger