Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Adatkezelési tájékoztatónkat ITT tudod elolvasni.

 
Termékek Menü

Mi a különbség a zöld és a fekete olívabogyó között?

Mi a különbség a zöld és a fekete olívabogyó között?


A zöld és a fekete olíva esetében ugyanarról a növényről van szó, csak az érés különböző pillanataiban szedik le, ez okozza a színkülönbséget.


A termés nyár elején kezd nőni, a zöld bogyót szeptembertől kezdve ősszel szüretelik, a feketét pedig január környékén. Itt gyorsan érdemes tisztázni, hogy a természetben valójában nincs olyan, hogy fekete olívabogyó. Lilás, rózsaszínes, szürkés, sötétbarnás van (ezek az érettek, amelyeket későn szüretelnek) – a boltokban kapható koromfekete legtöbbször szulfáttal festett, ezért is van olyan jellegzetes, fémes mellékíze. Ha valaki természetes, érett bogyókat szeretne, akkor olyan válogatást keressen, amelyben többféle árnyalat megtalálható.

Bár ugyanazon a fán nőnek, az eltérő kezelési eljárások miatt egész más beltartalmuk lesz a más-más színű bogyóknak. A zöldben jóval több a só, a sötétebb árnyalatúakban több olaj található. A bogyó olajtartalma a lilásodás idején van a csúcson; a legjobb olívaolajakat éppen ezért a lila olívabogyókból készítik, egyéb hozzáadott anyagok nélkül, csupán sajtolással. Az így keletkező olívaolajat hívják extra szűznek. Energiatartalmuk is eltér: 15 gramm zöld olívában 20, ugyanennyi feketében viszont 25 kalória található.

Forrás: index.hu
A teljes cikket itt olvashatod el >>>

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség