Kezeletlen héjú szicíliai Tarocco vérnarancs rekeszben, 8kg
Elérhetőség: | Legközelebb 2022. januárban |
A déligyümölcs csak webshopon leadott előrendelésre kapható. Kérünk mindenkit, hogy a webshopon keresztül adja le rendelését! A leadott rendelések alapján külön fogunk értesítést küldeni, amikor a termék átvehető vagy a futárszolgálatnak átadtuk a csomagot. A kezeletlen héjú gyümölcsöt GLS csomagpontra technikai okok miatt nem tudjuk küldeni, csak személyes átvétellel vagy házhozszállítással rendelhető. Házhozszállítási díjak: |
|
|
Tudnivalók
Üzletünkben - most már webáruházunkban is - korlátozott mennyiségben, előrendelésre minden évben kapható kezeletlen héjú narancs az olasz citrusszezonban, azaz kb. decembertől - február végéig.
A narancsot éretten szüretelik, így sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint az éretlenül leszedett, hetekig utazó gyümölcsöké, nem is beszélve a napsütéses ízről :) A szüretet követő pár napon belül már meg is érkezik hozzánk a gyümölcs.
Mivel a különböző narancsfajták máskor érnek, ezért a szezon folyamán is változik, mi érkezik hozzánk, most a vérnarancsok vannak soron.
Nincs még egy olyan olasz régió, amely egyetlen gyümölcsfélével szerzett volna magának dicsőséget. A szicíliai citrusfélék mint kereskedelmi árucikkek már a középkorban is rendkívül kedveltek voltak, és megbízható bevételi forrást jelentettek a sziget számára. Három fő változata a Tarocco, a Sanguinello és a Moro.
Vörös húsát és enyhe pírral színezett héját az antocianin nevű színezőanyag okozza, mely többek között antioxidáns hatású, így megakadályozza a rákos sejtek gyors növekedését, gyakori fogyasztás esetén meg is öli azokat.
A mag nélküli Tarocco a legédesebb, enyhén piros húsa több C-vitamint tartalmaz, mint a világ bármely narancsa, ami nagy mértékben annak köszönhető hogy az Etna környéki nagyon termékeny, különleges talajon fejlődik. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban: vas, szelén, folsav, magnézium, kalcium, foszfor, jód, kálium, cink és sok más, az egészségünk számára hasznos összetevő.
A Tarocco vérnarancs teszi ki a szicíliai termés háromnegyedét, melyet "félvér" narancsnak is szoktak nevezni, mert héjának és gyümölcshúsának színe nem teljesen vörös, inkább mélynarancs árnyalatú, itt-ott vöröses beütésekkel. Íze komplexebb, izgalmasabb, mint a megszokott narancsoké, mérete közepes, héja vékony, sok helyen vöröses-bordó színű.
Lédús, enyhén fanyarabb, mint a Navel fajta, a világ legjobb narancsleveit ebből készítik.
Étrendedbe számos helyen beleillesztheted. Dobd fel a salátákat vérnaranccsal! Mentával, céklával párosítva igazán különleges ízvilágot kapsz. Levét kifacsarva is érdemes megkóstolnod. Továbbá koktélok, szószok, lekvárok, kompótok ízletes összetevője lehet, de csokival is isteni.
A vérnarancsot minden olyan recepthez fel lehet használni, amelyhez a szokásos narancslé szükséges, például tortába, fagylaltokba és a sörbetekbe, de a legkülönlegesebb mégis az, ha egyszerűen kifacsarjuk a levét és italként szolgáljuk fel.
A kezeletlen gyümölcs héját áztatni nem szükséges, csak mosd meg és már reszelheted, teheted is a sütibe. Ha nem használod fel az egészed, bátran fagyaszd le, használd fel 1 éven belül.
Vérnarancs saláta recept Mautner Zsófitól >>>
Narancsszörp recept Dragomán György írótól >>>
Kandírozott narancshéj recept Dragomán György írótól >>>
Narancslikőr és narancslekvár recept Gabojszától >>>
Photo: Antonio Fekete - Designfood
Mi a gond a gyümölcsök vegyszeres kezelésével?
Azt szinte mindenki tudja, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, úgy csomagolják. A szállítás 2-3 naptól, egészen több hétig is elhúzódhat. Ezalatt a gyümölcsöket nagy tömegben, szorosan egymás mellé zsúfolják. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmúak, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak. (Ez a magyarázata például annak, hogy miért vizes mindig a banán a frissen kinyitott dobozokban, a nagyáruházak zöldségosztályán!)
A romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel, vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.
Mik ezek az anyagok?
A felületkezelés, az EU-ban engedélyezett, de tisztázatlan besorolású gombaölő hatású növényvédő szerek felhasználásával, (ortofenilfenol, imazalil, tiabendazol stb.) és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy, csak simán viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. (Ez már szinte a BIO kategóriába tartozik!) A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz-alapú.
Ortofenilfenol:
A mezőgazdaságban használják, mint gombaölőszer. Tisztítószerként különböző felületek tisztítására, fertőtlenítésére használják. Előfordulhat például otthonra, kórházakba, farmokra, mosodákba, fodrászatokba szánt tisztítószerekben is. A maximalizált napi bevihető mennyiség 0,2 mg/testsúlykg. Szembe kerülve súlyos irritációt, égést, esetleg szemkárosodást okozhat. Néhány ember esetén bőrre kerülve allergiás reakciókat válthat ki.
Imazalil:
Gombaölő szer.Nagyobb mennyiségben az anyag hatással lehet a májra, okozhat funkció károsodást és szöveti károsodást. Vízi élőlényekre rendkívül mérgezően hat. Élelmiszerrel és takarmánnyal együtt nem szállítható.
Tiabendazol (E233):
Gomba- és parazitaölő-szer, melyet élelmiszeripari adalékanyagként, féreghajtóként, permetszerként, és fémek okozta mérgezések ellen is használnak. Talán ez az egyetlen olyan anyag, ami talán még jót is tesz.
Narancs- vagy citromlé elkészítését mindig a héjak eltávolításával kezdjük. Soha ne dolgozzuk fel a gyümölcsöt egészben héjával együtt, mert a héjon és héjban lévő növényvédő szereket a lébe dolgozzuk, s mérgezzük magunkat és családunkat. Süteményekbe, krémekbe a kezelt gyümölcsök héját még véletlenül se reszeljük bele.