Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak rendszer és személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudod elolvasni.
Elfogadom
Termékek Menü
0
Kezeletlen héjú szicíliai Tarocco vérnarancs kimérve, 1kg Kattints rá a felnagyításhoz

Kezeletlen héjú szicíliai Tarocco vérnarancs kimérve, 1kg

Ár:
1.200 Ft (945 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: Előrendelésre

Az utolsó gyümölcs szállítmány február 26-án érkezik. Amint rendelésed átvehető, vagy átadtuk a futárnak, e-mailben értesítünk!

A kezeletlen héjú gyümölcsöt GLS csomagpontra technikai okok miatt nem tudjuk küldeni, csak személyes átvétellel vagy házhozszállítással rendelhető.

Üzletünkben - most már webáruházunkban is - korlátozott mennyiségben, előrendelésre minden évben kapható kezeletlen héjú narancs az olasz citrusszezonban, azaz kb. decembertől - február végéig.
A narancsot éretten szüretelik, így sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint az éretlenül leszedett, hetekig utazó gyümölcsöké, nem is beszélve a napsütéses ízről :) A szüretet követő pár napon belül már meg is érkezik hozzánk a gyümölcs.
Mivel a különböző narancsfajták máskor érnek, ezért a szezon folyamán is változik, mi érkezik hozzánk, most a Tarocco van soron.

Nincs még egy olyan olasz régió, amely egyetlen gyümölcsfélével szerzett volna magának dicsőséget. A szicíliai citrusfélék mint kereskedelmi árucikkek már a középkorban is rendkívül kedveltek voltak, és megbízható bevételi forrást jelentettek a sziget számára. Három fő változata a Tarocco, a Sanguinello és a Moro.
Vörös húsát és enyhe pírral színezett héját az antocianin nevű színezőanyag okozza, mely többek között antioxidáns hatású, így megakadályozza a rákos sejtek gyors növekedését, gyakori fogyasztás esetén meg is öli azokat. 

A mag nélküli Tarocco a legédesebb, enyhén piros húsa több C-vitamint tartalmaz, mint a világ bármely narancsa, ami nagy mértékben annak köszönhető hogy az Etna környéki nagyon termékeny, különleges talajon fejlődik. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban: vas, szelén, folsav, magnézium, kalcium, foszfor, jód, kálium, cink és sok más, az egészségünk számára hasznos összetevő.
A Tarocco vérnarancs teszi ki a szicíliai termés háromnegyedét, melyet "félvér" narancsnak is szoktak nevezni, mert héjának és gyümölcshúsának színe nem teljesen vörös, inkább mélynarancs árnyalatú, itt-ott vöröses beütésekkel. Íze valamivel fanyarabb, savanykásabb, mint a megszokott narancsoké, mérete közepes, héja vékony, sok helyen vöröses-bordó színű.
Enyhe fanyarsága miatt tökéletes narancslekvár alapanyag.

Étrendedbe számos helyen beleillesztheted. Dobd fel a salátákat vérnaranccsal! Mentával, céklával párosítva igazán különleges ízvilágot kapsz. Levét kifacsarva is érdemes megkóstolnod. Továbbá koktélok, szószok, lekvárok, kompótok ízletes összetevője lehet, de csokival is isteni.
A vérnarancsot minden olyan recepthez fel lehet használni, amelyhez a szokásos narancslé szükséges, például tortába, fagylaltokba és a sörbetekbe, de a legkülönlegesebb mégis az, ha egyszerűen kifacsarjuk a levét és italként szolgáljuk fel.

A kezeletlen gyümölcs héját áztatni nem szükséges, csak mosd meg és már reszelheted, teheted is a sütibe. Ha nem használod fel az egészed, bátran fagyaszd le, használd fel 1 éven belül.

Ajánlhatunk valamit mellé?
Jelöld be a terméke(ke)t, amelyeket még a kosárba szeretnél tenni!
Microplane Premium Classic Általános / Héj reszelő, narancs Microplane Premium Classic Általános / Héj reszelő, narancs
6.490 Ft
Microplane Specialty Citrus bajnok, sárga Microplane Specialty Citrus bajnok, sárga
5.490 Ft
Kezeletlen héjú olasz citrom, 1kg Kezeletlen héjú olasz citrom, 1kg
1.700 Ft
kg
Maximálisan rendelhető mennyiség: 7!

További termékadatok

Mi a gond a gyümölcsök vegyszeres kezelésével?

Azt szinte mindenki tudja, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, úgy csomagolják. A szállítás 2-3 naptól, egészen több hétig is elhúzódhat. Ezalatt a gyümölcsöket nagy tömegben, szorosan egymás mellé zsúfolják. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmúak, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak. (Ez a magyarázata például annak, hogy miért vizes mindig a banán a frissen kinyitott dobozokban, a nagyáruházak zöldségosztályán!)

A romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel, vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.

Mik ezek az anyagok?

A felületkezelés, az EU-ban engedélyezett, de tisztázatlan besorolású gombaölő hatású növényvédő szerek felhasználásával, (ortofenilfenol, imazalil, tiabendazol stb.) és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy, csak simán viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. (Ez már szinte a BIO kategóriába tartozik!) A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz-alapú.
Ortofenilfenol:
A mezőgazdaságban használják, mint gombaölőszer. Tisztítószerként különböző felületek tisztítására, fertőtlenítésére használják. Előfordulhat például otthonra, kórházakba, farmokra, mosodákba, fodrászatokba szánt tisztítószerekben is. A maximalizált napi bevihető mennyiség 0,2 mg/testsúlykg. Szembe kerülve súlyos irritációt, égést, esetleg szemkárosodást okozhat. Néhány ember esetén bőrre kerülve allergiás reakciókat válthat ki.
Imazalil:
Gombaölő szer.Nagyobb mennyiségben az anyag hatással lehet a májra, okozhat funkció károsodást és szöveti károsodást. Vízi élőlényekre rendkívül mérgezően hat. Élelmiszerrel és takarmánnyal együtt nem szállítható.
Tiabendazol (E233):
Gomba- és parazitaölő-szer, melyet élelmiszeripari adalékanyagként, féreghajtóként, permetszerként, és fémek okozta mérgezések ellen is használnak. Talán ez az egyetlen olyan anyag, ami talán még jót is tesz.

Narancs- vagy citromlé elkészítését mindig a héjak eltávolításával kezdjük. Soha ne dolgozzuk fel a gyümölcsöt egészben héjával együtt, mert a héjon és héjban lévő növényvédő szereket a lébe dolgozzuk, s mérgezzük magunkat és családunkat. Süteményekbe, krémekbe a kezelt gyümölcsök héját még véletlenül se reszeljük bele.

Hasonló termékek