Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Adatkezelési tájékoztatónkat ITT tudod elolvasni.

 
Termékek Menü

Kezeletlen héjú olasz citrom, 1kg - December 14.

Ár:
1.800 Ft (1.417 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: Legközelebb 2020. decemberben

A következő déligyümölcs szállítmány érkezése december 14. hétfőre várható.

A déligyümölcs csak webshopon leadott előrendelésre kapható.

Rendelési határidő: december 07. hétfő, éjfél
Átvételi határidő: december 17. csütörtök

Kérünk mindenkit, hogy a webshopon keresztül adja le rendelését!

A leadott rendelések alapján külön fogunk értesítést küldeni, amikor a termék átvehető vagy a futárszolgálatnak átadtuk a csomagot.

A kezeletlen héjú gyümölcsöt GLS csomagpontra technikai okok miatt nem tudjuk küldeni, csak személyes átvétellel vagy házhozszállítással rendelhető.

Kiegészítenéd valamivel?
Jelöld be a terméke(ke)t, amelyeket még a kosárba szeretnél tenni!
Microplane Premium Classic Általános / Héj reszelő, fekete Microplane Premium Classic Általános / Héj reszelő, fekete
6.990 Ft
Kezeletlen héjú szicíliai Tarocco vérnarancs rekeszben, 8kg Kezeletlen héjú szicíliai Tarocco vérnarancs rekeszben, 8kg
8.000 Ft
Kezeletlen héjú szicíliai Tarocco vérnarancs, 1kg Kezeletlen héjú szicíliai Tarocco vérnarancs, 1kg
1.100 Ft

Tudnivalók

Üzletünkben - most már webáruházunkban is - korlátozott mennyiségben, előrendelésre minden évben kapható kezeletlen héjú citrom az olasz citrusszezonban, azaz kb. decembertől - február végéig.
A citromot éretten szüretelik, így sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint az éretlenül leszedett, hetekig utazó gyümölcsöké, és sokkal lédúsabb is. A szüretet követő pár napon belül már meg is érkezik hozzánk a gyümölcs.

A kezeletlen gyümölcs héját áztatni nem szükséges, csak mosd meg és már reszelheted, teheted is a sütibe. Ha nem használod fel az egészed, bátran fagyaszd le, használd fel 1 éven belül.

Házi citromkrém, azaz Lemon curd recept Mautner Zsófitól >>>

Photo: Antonio Fekete - Designfood

Mi a gond a gyümölcsök vegyszeres kezelésével?

Azt szinte mindenki tudja, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, úgy csomagolják. A szállítás 2-3 naptól, egészen több hétig is elhúzódhat. Ezalatt a gyümölcsöket nagy tömegben, szorosan egymás mellé zsúfolják. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmúak, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak. (Ez a magyarázata például annak, hogy miért vizes mindig a banán a frissen kinyitott dobozokban, a nagyáruházak zöldségosztályán!)

A romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel, vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.

Mik ezek az anyagok?

A felületkezelés, az EU-ban engedélyezett, de tisztázatlan besorolású gombaölő hatású növényvédő szerek felhasználásával, (ortofenilfenol, imazalil, tiabendazol stb.) és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy, csak simán viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. (Ez már szinte a BIO kategóriába tartozik!) A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz-alapú.
Ortofenilfenol:
A mezőgazdaságban használják, mint gombaölőszer. Tisztítószerként különböző felületek tisztítására, fertőtlenítésére használják. Előfordulhat például otthonra, kórházakba, farmokra, mosodákba, fodrászatokba szánt tisztítószerekben is. A maximalizált napi bevihető mennyiség 0,2 mg/testsúlykg. Szembe kerülve súlyos irritációt, égést, esetleg szemkárosodást okozhat. Néhány ember esetén bőrre kerülve allergiás reakciókat válthat ki.
Imazalil:
Gombaölő szer.Nagyobb mennyiségben az anyag hatással lehet a májra, okozhat funkció károsodást és szöveti károsodást. Vízi élőlényekre rendkívül mérgezően hat. Élelmiszerrel és takarmánnyal együtt nem szállítható.
Tiabendazol (E233):
Gomba- és parazitaölő-szer, melyet élelmiszeripari adalékanyagként, féreghajtóként, permetszerként, és fémek okozta mérgezések ellen is használnak. Talán ez az egyetlen olyan anyag, ami talán még jót is tesz.

Narancs- vagy citromlé elkészítését mindig a héjak eltávolításával kezdjük. Soha ne dolgozzuk fel a gyümölcsöt egészben héjával együtt, mert a héjon és héjban lévő növényvédő szereket a lébe dolgozzuk, s mérgezzük magunkat és családunkat. Süteményekbe, krémekbe a kezelt gyümölcsök héját még véletlenül se reszeljük bele.

Ezeket is érdemes megnézni