Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak rendszer és személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Adatvédelmi tájékoztatónkat itt tudod elolvasni.
Elfogadom
Termékek Menü
Kezeletlen héjú olasz citrom, 1kg Kattints rá a felnagyításhoz

Kezeletlen héjú olasz citrom, 1kg

Ár:
1.700 Ft (1.339 Ft + ÁFA)
Az utolsó gyümölcs szállítmány február 26-án érkezik. Amint rendelésed átvehető, vagy átadtuk a futárnak, e-mailben értesítünk!

Üzletünkben - most már webáruházunkban is - korlátozott mennyiségben, előrendelésre minden évben kapható kezeletlen héjú citrom az olasz citrusszezonban, azaz kb. decembertől - február végéig.
A citromot éretten szüretelik, így sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint az éretlenül leszedett, hetekig utazó gyümölcsöké, és sokkal lédúsabb is. A szüretet követő pár napon belül már meg is érkezik hozzánk a gyümölcs.

Származási hely: Puglia

A kezeletlen gyümölcs héját áztatni nem szükséges, csak mosd meg és már reszelheted, teheted is a sütibe. Ha nem használod fel az egészed, bátran fagyaszd le, használd fel 1 éven belül.

Házi citromkrém, azaz Lemon curd recept Mautner Zsófitól >>>
Ajánlhatunk valamit mellé?
Jelöld be a terméke(ke)t, amelyeket még a kosárba szeretnél tenni!
Microplane Premium Classic Általános / Héj reszelő, sárga Microplane Premium Classic Általános / Héj reszelő, sárga
6.490 Ft
NEM KAPHATÓ!
Kifutás dátuma:
2018-03-08

További információk

Mi a gond a gyümölcsök vegyszeres kezelésével?

Azt szinte mindenki tudja, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, úgy csomagolják. A szállítás 2-3 naptól, egészen több hétig is elhúzódhat. Ezalatt a gyümölcsöket nagy tömegben, szorosan egymás mellé zsúfolják. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmúak, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak. (Ez a magyarázata például annak, hogy miért vizes mindig a banán a frissen kinyitott dobozokban, a nagyáruházak zöldségosztályán!)

A romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel, vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.

Mik ezek az anyagok?

A felületkezelés, az EU-ban engedélyezett, de tisztázatlan besorolású gombaölő hatású növényvédő szerek felhasználásával, (ortofenilfenol, imazalil, tiabendazol stb.) és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy, csak simán viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. (Ez már szinte a BIO kategóriába tartozik!) A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz-alapú.
Ortofenilfenol:
A mezőgazdaságban használják, mint gombaölőszer. Tisztítószerként különböző felületek tisztítására, fertőtlenítésére használják. Előfordulhat például otthonra, kórházakba, farmokra, mosodákba, fodrászatokba szánt tisztítószerekben is. A maximalizált napi bevihető mennyiség 0,2 mg/testsúlykg. Szembe kerülve súlyos irritációt, égést, esetleg szemkárosodást okozhat. Néhány ember esetén bőrre kerülve allergiás reakciókat válthat ki.
Imazalil:
Gombaölő szer.Nagyobb mennyiségben az anyag hatással lehet a májra, okozhat funkció károsodást és szöveti károsodást. Vízi élőlényekre rendkívül mérgezően hat. Élelmiszerrel és takarmánnyal együtt nem szállítható.
Tiabendazol (E233):
Gomba- és parazitaölő-szer, melyet élelmiszeripari adalékanyagként, féreghajtóként, permetszerként, és fémek okozta mérgezések ellen is használnak. Talán ez az egyetlen olyan anyag, ami talán még jót is tesz.

Narancs- vagy citromlé elkészítését mindig a héjak eltávolításával kezdjük. Soha ne dolgozzuk fel a gyümölcsöt egészben héjával együtt, mert a héjon és héjban lévő növényvédő szereket a lébe dolgozzuk, s mérgezzük magunkat és családunkat. Süteményekbe, krémekbe a kezelt gyümölcsök héját még véletlenül se reszeljük bele.