Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Adatkezelési tájékoztatónkat ITT tudod elolvasni.

 
Termékek Menü

Kezeletlen héjú olasz bergamott, 1kg - December 14.

Ár:
2.000 Ft (1.575 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: Előrendelésre

A következő déligyümölcs szállítmány érkezése december 14. hétfőre várható.

A déligyümölcs csak webshopon leadott előrendelésre kapható.

Rendelési határidő: december 07. hétfő, éjfél - vagy a készlet erejéig!
Átvételi határidő: december 17. csütörtök

Kérünk mindenkit, hogy a webshopon keresztül adja le rendelését!

A leadott rendelések alapján külön fogunk értesítést küldeni, amikor a termék átvehető vagy a futárszolgálatnak átadtuk a csomagot.

A kezeletlen héjú gyümölcsöt GLS csomagpontra technikai okok miatt nem tudjuk küldeni, csak személyes átvétellel vagy házhozszállítással rendelhető.

Kiegészítenéd valamivel?
Jelöld be a terméke(ke)t, amelyeket még a kosárba szeretnél tenni!
Microplane Premium Classic Általános / Héj reszelő, fehér Microplane Premium Classic Általános / Héj reszelő, fehér
6.990 Ft
Kezeletlen héjú olasz Navel narancs, 1kg - December 14. Kezeletlen héjú olasz Navel narancs, 1kg - December 14.
1.100 Ft
Kezeletlen héjú olasz citrom, 1kg - December 14. Kezeletlen héjú olasz citrom, 1kg - December 14.
1.800 Ft

Tudnivalók

A Citrus aurantium – magyarul bergamott egy kesernyés illatú narancsfajta. Színe nem ragyogó sárga, hanem kissé narancsos, húsa lédús, íze savanykás, virágos, édesebb, mint a citrom, gyakran "édes citrom"-nak is hívják. Illata a népszerű Earl Grey teára emlékeztet, nem véletlenül, hiszen azt bergamott hozzáadásával készítik. Nevét Bergamoról, egy olasz (lombardiai) városról kapta. Dél-Európában és Ázsiában őshonos, a rutafélék családjába tartozik.

A bergamottolaj már a 16. században fontos része volt az olasz népi gyógyászatnak, elsősorban baktériumölő és lázcsillapító hatása miatt. Napóleon idején leginkább a parfümkészítéshez használták, és a klasszikus kölnivíz (eau de cologne) fő alkotórésze is a bergamott volt (emellett egyébként még rozmaringot, keserűnarancsot és narancsvirágot tartalmazott).

A bergamottolaj a száj, bőr, légúti, húgyúti fertőzések kezelésében, valamint az étvágy szabályozásában nagyon hatékony.

  • A növény típusa: különböző citrusfélék átoltásából hozták létre; hatalmasra is megnövő fa kisebb, narancsszerű gyümölcsökkel
  • Földrajzi eredete: Olaszország (eredetileg Ázsiából származik)
  • Olaja kinyerhető: a gyümölcs héjából; olaja zöldes-sárgás színű
  • Illata: édeskés, gyümölcsös, friss citromos, zöld és kissé virágos
  • Hatásai röviden: antidepresszáns, antiszeptikus, egyensúlyozó, megnyugtató, felfrissítő, felemelő, az idegrendszerre szedáló, nyugtató, sebgyógyító, emésztést segítő, rovarűző

Származási hely: Calabria

Bergamott-os recepteket ITT olvashatsz, ahol az alábbiakat gyűjtöttük össze:
Bergamottos répaleves füstölt pisztránggal
Bergamottmártás rákfélékhez
Bergamott lekvár
Bergamottos sodó pohárkrém
Bergamottos madeleine sütemény

Mi a gond a gyümölcsök vegyszeres kezelésével?

Azt szinte mindenki tudja, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, úgy csomagolják. A szállítás 2-3 naptól, egészen több hétig is elhúzódhat. Ezalatt a gyümölcsöket nagy tömegben, szorosan egymás mellé zsúfolják. A leszedett gyümölcsök élő anyagok, magas a víztartalmúak, lélegeznek, így a tárolás alatt is párologtatnak. (Ez a magyarázata például annak, hogy miért vizes mindig a banán a frissen kinyitott dobozokban, a nagyáruházak zöldségosztályán!)

A romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel, vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.

Mik ezek az anyagok?

A felületkezelés, az EU-ban engedélyezett, de tisztázatlan besorolású gombaölő hatású növényvédő szerek felhasználásával, (ortofenilfenol, imazalil, tiabendazol stb.) és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy, csak simán viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. (Ez már szinte a BIO kategóriába tartozik!) A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz-alapú.
Ortofenilfenol:
A mezőgazdaságban használják, mint gombaölőszer. Tisztítószerként különböző felületek tisztítására, fertőtlenítésére használják. Előfordulhat például otthonra, kórházakba, farmokra, mosodákba, fodrászatokba szánt tisztítószerekben is. A maximalizált napi bevihető mennyiség 0,2 mg/testsúlykg. Szembe kerülve súlyos irritációt, égést, esetleg szemkárosodást okozhat. Néhány ember esetén bőrre kerülve allergiás reakciókat válthat ki.
Imazalil:
Gombaölő szer.Nagyobb mennyiségben az anyag hatással lehet a májra, okozhat funkció károsodást és szöveti károsodást. Vízi élőlényekre rendkívül mérgezően hat. Élelmiszerrel és takarmánnyal együtt nem szállítható.
Tiabendazol (E233):
Gomba- és parazitaölő-szer, melyet élelmiszeripari adalékanyagként, féreghajtóként, permetszerként, és fémek okozta mérgezések ellen is használnak. Talán ez az egyetlen olyan anyag, ami talán még jót is tesz.

Narancs- vagy citromlé elkészítését mindig a héjak eltávolításával kezdjük. Soha ne dolgozzuk fel a gyümölcsöt egészben héjával együtt, mert a héjon és héjban lévő növényvédő szereket a lébe dolgozzuk, s mérgezzük magunkat és családunkat. Süteményekbe, krémekbe a kezelt gyümölcsök héját még véletlenül se reszeljük bele.

Ezeket is érdemes megnézni