Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Adatkezelési tájékoztatónkat ITT tudod elolvasni.

 
Termékek Menü

ICEA, Európai Minőségbiztosítási Rendszer, IGP, DOP

ICEA


   ICEA


Az ICEA a legnagyobb olasz környezeti és etikai minősítő szervezet. Célja a biogazdálkodás elősegítése és a fenntartható fejlődés biztosítása.
Szigorú feltételrendszert dolgozott ki, az organikus termékek minősítésére, szem előtt tartva a összetevők minőségi besorolását, a káros alkotóelemek kiszűrését, egyben a fogyasztók és a környezet védelmét.
A minősítés feltételrendszere:

 • A gyártás során felhasznált alapanyagok ökológiai gazdálkodásból vagy vadon gyűjtésből származnak.
 • A termékek és csomagolásuk nem tartalmaznak egészségre és környezetre ártalmas anyagokat.
 • A termék gyártásakor nem használnak génmódosított összetevőket, szilikon származékokat, állati eredetű anyagokat, mesterséges illatanyagot, színezéket és tartósítószert, PEG és PPG származékokat, etoxilezett anyagokat és egyéb tiltott összetevőket.
 • Az előállítása során nem végeznek állatkísérletet és nem alkalmaznak ionizáló sugárzást.
 • Egyszeres, újrahasznosítható, környezetbarát csomagolás alkalmazása.
 • A gyártás során a környezetszennyezés minimálisra csökkentése.


EURÓPAI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZER

A DOP (OEM) és IGP (OFJ) termékek az európai agrár-élelmiszeripari termelés csúcsát jelentik és minden egyes termék egy meghatározott területre jellemző emberi és természeti tényezők kombinációjának gyümölcse.
Éppen ezért az Európai Unió pontos szabályokat ír elő megóvásuk érdekében, megfelelő minőségellenőrzési rendszer kidolgozásával, a fogyasztók jóhiszeműségének védelme és a termelők konkrét, a sajátos jellemzőkkel rendelkező terméke megkülönböztetését és népszerűsítését szolgáló eszközökkel történő ellátása érdekében, valamint a tisztességtelen gyakorlattal szembeni védelemért.
Csak azok a termékek pályázhatnak a vágyott közösségi elismerés megszerzésére és megtartására, valamint az ezzel járó DOP és IGP termékek európai nyilvántartásába történő felvételére, amelyek bizonyítani tudják a konszolidált és kodifikált hagyomány meglétét, a származási területtel való elválaszthatatlan kapcsolatot, a megfelelő társadalmi-vállalkozói közeget és akik harmadik ellenőrző szervek által tanúsított, kiváló minőségi standardok elérésére képesek.

Miért érdemes minőségjelöléssel rendelkező terméket választani?

 • Mert a fogyasztók számára az EU országai élelmiszeripari örökségének részét képező tipikus, autentikus és minőségi termékek garanciáját kínálja.
 • Mert hangsúlyozza a termelők értékét a hozzáadott érték létrehozása révén, mely a termelők számára is védelmet jelent, megóvja őket a hamisítványokkal, utánzásokkal és a tisztességtelen gyakorlattal szemben.
 • Mert ösztönzik a területek, a helyi gazdaságok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari változatosság megtartását és fejlesztését.
   

DOP
Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, PDO).
A DOP eredetmegjelölés egy meghatározott helyről, régióból vagy országból származó terméket jelöl, amelynek minősége vagy jellemzői alapvetően vagy kizárólag egy adott földrajzi környezetnek és az ahhoz kapcsolódó természeti (nyersanyagok, környezeti jellemzők, lokalizáció) és emberi (hagyományos és kézműves előállítás) tényezőknek köszönhetők és amely előállításának valamennyi szakasza a meghatározott földrajzi területen történik, a termelési szabályzatban meghatározott szigorú gyártási szabályok betartásával.

IGP
 Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ, PGI).
Az IGP földrajzi jelzés egy meghatározott helyről, régióból vagy országból származó terméket jelöl, amelynek valamely tulajdonsága, hírneve vagy más jellemzője alapvetően földrajzi eredetének tulajdonítható, előállításának legalább egy szakasza a meghatározott földrajzi területen történik.