Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Teljes adatvédelmi tájékoztatónkat ITT, csak a cookiek-ról szóló tájékoztatónkat pedig ITT tudod elolvasni.
Termékek Menü
Itt jársz éppen: > >

Bergamott receptek

Bergamott receptek

Csokorba gyűjtöttünk Nektek pár receptet ehhez a különleges déligyümölcshöz.

 

  Bergamottos répaleves füstölt pisztránggal




Hozzávalók:

40 dkg sárgarépa
1 szál póréhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
2 dl biorépalé
2 dkg friss gyömbér
bergamott
3 dl kókusztej
10 dkg füstölt pisztráng
5 dkg bébisárgarépa
olívaolaj
Elkészítése:
A póréhagymát felkarikázzuk, olívaolajon lassan pároljuk, amikor pirulni kezd, hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, és felöntjük a fehérborral. Amint a bor elpárolódott, kevés vízzel és a biorépalével puhára főzzük, hozzáadjuk a kókusztejet és a friss gyömbért, sózzuk, majd leturmixoljuk, végül néhány csepp bergamottal ízesítjük. A bébirépákat sóscukros vízben forrázzuk, majd jeges vízbe tesszük, a héját ledörzsöljük. Füstölt pisztránggal tálaljuk.
Forrás: http://magyarkonyhaonline.hu


  Bergamottmártás rákfélékhez




Hozzávalók:

100 ml fehérbor
2 ek Noilly Prat vermut
1 salotta, finomra vágva
400 ml halalaplé
200 ml crème double
30 g vaj
1 bergamott lereszelt héja
2-3 csepp bergamottolaj

Elkészítése:
Röviden felforraljuk a fehérbort a vermuttal, a salottával. Hozzáadjuk a halalaplevet, egyharmadára besűrítjük. Belekeverjük a crème double-t és a vajat. A szószt sűrű szitán átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a bergamotthéjat és lefedve meleg helyen tíz percig állni hagyjuk. Ismét átpasszírozzuk a finom szűrőn, sózzuk, hozzáadjuk a kevés bergamottolajat, botmixerrel felhabosítjuk.
Forrás: http://gaultmillau.hu


  Bergamott lekvár




Hozzávalók:

8 db kezeletlen héjú bergamott (kb. 700g)
3 csésze (600g) cukor
4 csésze (1 liter) víz, plusz a blansírozáshoz
csipet só
opcionális: 2 tk kirsch vagy limoncello likőr
Elkészítése:
1/ A bergamottot lemossuk és megszárítjuk, a szárak végét levágjuk, a gyümölcsöt elfelezzük és kimagozzuk.
2/ Késsel a lehető legvékonyabbra szeleteljük a gyümölcsöt.
3/ A gyümölcsöt egy nagy fazékba rakjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi épp elfedi. Forrástól számított 5 percig főzzük majd lecsepegtetjük.
4/ Visszatesszük a bergamottot a fazékba, hozzáadjuk a cukrot, a vizet és a sót, felforraljuk. Gyakori keveréssel addig főzzük, amíg a lekvár át nem meg a "ráncteszten": vegyük le a tűzhelyről, egy keveset rakjunk egy fagyasztóból kivett lapra, ezt ellenőrizzük 5 perc múlva. Ha ráncos, mikor levesszük, a lekvár kész. Ha nem, főzzük tovább, ismételjük meg a tesztet, amíg a kívánt állagot el nem éri.
A hőtől függően a "ráncpont" elérése legalább 30 percig tart, ha más lekvárt is szoktál készíteni, akkor azokhoz képest ennek kissé folyékonyabbnak kell lennie.
Ha cukorhőmérőt használsz, a lekvár akkor kész, amikor eléri a 103°C-t.
5/ Ha elkészült, keverd hozzá a likőrt, ha szeretnéd, majd rakd tiszta befőttesüvegekbe. Ha kihűlt, hűtőszekrényben tárold, ahol legalább 6 hónapig eltartható.
Forrás: https://www.davidlebovitz.com


  Bergamottos sodó pohárkrém




Hozzávalók:
113g cukor
1 ek reszelt bergamott héj
4 nagy tojás
114ml narancslé
284g min. 36%-os tejszín
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 175°C-ra. Egy keverőtálban keverjük össze a cukrot és a gyümölcshéjat. Addig keverjük, amíg elkezd nagyon illatozni. Adjuk hozzá a tojást, a narancslevet és a tejszínt, pár perc alatt keverjük homogén állagúvá. Finom szűrőn szűrjük át. A habot osszuk el 6 felé, rakjuk süthető pohárkákba, állítsuk őket magas falú sütőedénybe vagy tepsibe, amelyet vízzel felengedünk addig, hogy kb. az pohárkák feléig érjen. Süssük 23-25 percig, majd vegyük ki a vízfürdőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd 3-4 órára tegyük a hűtőbe, amíg megszilárdul.
Tejszínhabbal és frissen reszelt citrushéjjal tálaljuk.
Forrás: http://www.hungrycravings.com
 

  Bergamottos madeleine sütemény




Hozzávalók:

(1 csésze = kb. 250ml)
A tésztához:
4 tojás
1/2 csésze cukor
1/3 csésze bergamott szirup (ezt készítsd el először)
1 bergamott reszelt héja
2 csésze mínusz 2 evőkanál liszt
1 tk sütőpor
12 ek vagy 180g olvasztott sózott vaj szobahőmérsékletűre hűtve
Szükség lesz továbbá 2 ek lágy vajra és lisztre a sütőedény lisztezéséhez.
A sziruphoz:
1/2 csésze vagy 100ml bergamott lé (1-2 db bergamottból, reszeld le a héját, mielőtt kinyomod a levét, így felhasználhatod a tésztához)
1 csésze cukor
Elkészítése:
1/ Szirup elkészítése: Egy kis serpenyőben, a legkisebb lángon főzzük a bergamott levet és a cukrot, amíg szirupos lesz és kb. 1/3-ával csökken, de ne engedjük túlzottan karamellizálódni. Használat előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
2/ Egy keverőtálban habosodásig verjük a tojást és a cukrot. Adjuk hozzá a bergamott szirupot és a reszelt héjat, jól keverjük össze.
3/ A lisztet és a sütőport keverjük össze és szitáljuk át, majd fakanállal keverjük a tojásos keverékhez.
4/ Öntsük a vajat a tésztához, fakanállal óvatosan keverjük össze. Fedjük le folpack-kal, hogy ne bőrösödjön és néhány órára vagy éjszakára tegyük a hűtőbe. Vagy már be is tölthetjük a tésztazsákba, amit később használunk majd a formázáshoz, ebben is hűthetjük.
A klasszikus madeleine tésztáknál a pár órától az 1 napig hideg helyen történő pihentetés nagyon fontos lépés, ne hagyd ki! Ráadásul praktikus is, hiszen a tészta elkészíthető a vendégség előtti napon, aznap frissen sütheted, illatos és omlós lesz, ha közvetlenül a tálalás előtt sütöd ki. Ha tésztazsákban raktad el a hűtőbe, csak annyi lesz a dolgod, hogy előmelegíted a sütőt, a tésztát a formába nyomod és 10 perc alatt meg is sül a finomság.
5/ A sütőt előmelegítjük 230°C-ra. A sütőformát kivajazzuk-kilisztezzük. Beletöltjük a tésztát, ne töltsük túl a formákat, mert a sütik nem lesznek így szép formájúak (ez a tészta mennyiség kb. 36 db madeleine sütemény elkészítéséhez elegendő. Általában 12 db-os egy sütőforma, nem gond, ld. 7. pont). Süssük 6 percig ezen a hőfokon, majd vegyük le a hőt 200°C-ra, nyissuk ki a sütő ajtaját résnyire (ha nem marad nyitva, rakjunk oda egy fakanalat) és így süssük további 2-4 percet. Figyeljünk, hogy a sütőben nem csökken-e túl gyorsan a hőmérséklet, így 2 perc elegendő lesz. Amint a sütemények széle elkezd barnulni, tetejük pedig enyhe benyomás után visszaugrik, vegyük ki a sütőből.
6/ Hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan próbáljuk kivenni a süteményeket a formából. Ekkor a legfinomabbak, együk azonnal, ha megtehetjük. Ha nem sikerül, hagyjuk teljesen kihűlni és egy légmentesen záródó dobozban tároljuk.
7/ A következő adag süteményhez töröljük le nedves törölközővel a madeleine sütőformát, hűtsük pár percig a fagyasztóban, vajazzuk és lisztezzük ki újra, töltsük meg tésztával és sülhet is. Az sem gond, ha nem sütjük ki az összes tésztát egyszerre, a megfelelően csomagolt tészta pár napig eláll a hűtőben.
Forrás: http://chezpim.com

Tartalomhoz tartozó címkék: Recept