Azért használunk cookie-kat (sütiket) az oldalunkon, hogy javíthassunk a Neked szánt szolgáltatásokon. Ezeket a fájlokat a Te géped tárolja és nem alkalmasak személyek azonosítására. Az oldal böngészésével beleegyezel ezek használatába.
Adatkezelési tájékoztatónkat ITT tudod elolvasni.

 
Termékek Menü

Angela néni tojásos tészta receptje

Giuseppe
2019. 04. 15. 17:34:44
Angela néni tojásos tészta receptje

Nagy, szürke márványasztalon gyúrta mindig össze a tésztát és gyerekkoromban én is segédkeztem abban, hogy jó lisztes legyen a konyha padlója.

Ő többnyire Spaghetti alla chitarra-t készített, mivel ez városunk egyik klasszikus, ünnepi tésztája.
A megmaradt tésztanyesedékekből pedig főzelékekbe való, szárított tésztabetétet készített.
A Spaghetti alla chitarra tészta paradicsomos mártást kapott egészen apró, kézzel készített darált hús "bogyókkal", a helyi hagyományok szerint (Chitarra con le pallottine).

Angela néni 10 tojásos tésztát készített.
Ha megkérdezted tőle, hogy mennyi liszt kell hozzá, csak annyit válaszolt: "Amennyit felvesz fiam!"
Jelzésként, hogy nincs két egyforma tojás, gyakorolni kell a mesterséget ahhoz, hogy kitanuljuk a tésztakészítést.

Válasszunk egyforma méretű, friss tojásokat és állítsuk össze a lisztkeveréket, egy tojáshoz 100 g lisztet számoljunk.
Lisztkeverék: 50% durumliszt, 50% BL-55 finomliszt (én a Szabó malom finomlisztjét ajánlom), csipet só.

A tojásokat helyezzük egy keverőtálba és szitáljuk bele a lisztet, a lisztből tegyünk félre 1-2 kanálnyi mennyiséget.
Keverjük addig, ameddig nem kapunk egy gombócot, majd tegyük ki gyúródeszkára és kezdjük átdolgozni a tenyerünk alsó részével, ameddig homogén masszát nem kapunk.
A tésztának nem szabad ragadnia, ezért a félretett lisztet szükség esetén adjuk hozzá és dolgozzuk bele a tésztába kis adagokban.
Frissentartó fóliában hagyjuk pihenni fél órát a pulton vagy amennyiben később szeretnénk felhasználni, tegyük hűtőbe.
Felhasználás előtt gyúrjuk át újra, amennyiben még ragacsosnak érezzük, adjunk hozzá kevés lisztet és gyúrjuk simára.

A nyújtáshoz és vágáshoz használhatunk tésztagépet és a hozzávaló vágófejeket a kívánt szélességben.

A friss tésztát, ha jól megszárítjuk, hónapokig tudjuk tárolni zárt dobozban.
Amennyiben sok tésztát szeretnél szárítani és kevés a rendelkezésre álló hely, a tésztaszárító állvány jó megoldás.

A házi tészta vastagságtól függően 4-5 perc főzést igényel.

Tartalomhoz tartozó címkék: Recept